On rankkaa olla työnhakija

torstai 18. tammikuuta 2018

Eikö otsikko kuullostakkin vitsiltä? - Mielestäni kuullostaa, mutta sitä se ei ole.. Rankkaa on olla työtön. Arki ei pyöri minkään muun ympärillä, kuin työnhaun etsimisen merkeissä. Jopa ahdistaa olla työtön, vaikka varmasti monen mielestä olisi parasta vain olla, olla kirjaimmellisesti tekemättä mitään. 

Usein sanotaan, että työttömyys omaa laiskuutta ja saamattomuutta. Mielummin sitä elelisi sossun rahoilla taino nykyään kelan rahoilla. Väitän ainakin, että omalla kohdalla tämä on täysin paskapuhetta. Kyllä minä mielummin olisin töissä ja teinaisin enemmän, kuin että eläisin minimillä kuukaudesta ja vuodesta toiseen. 
Sanoin kuvaamaton fiilis siitä, että olet käynyt koulut loppuun ja olet vihdoin valmistunut unelmiesi ammattiin. Odotat tulevaa innolla! Mutta odotat ja odotat tulevaa ja mitään ei tapahdu saa kyllä pienen masennuksen aikaan, että kukaan ei halua minua töihin. 

Tulee väkisin pohdittua, että mikä itsessä on vikana, koska yrityksistä huolimatta kukaan ei ota osaksi työporukkaansa. 

Työhakemusten kirjoittaminen on tuskaa ja sitä saa tehdä hikipisarat otsalla sekä palakurkussa, kun mikään ei näytä työhakemuksissa hyvältä. Yrität erottua edukseen, mutta lopulta huomaatkin, että olet varmasti sitä samaa massaa mitä työnantaja ei todellakaan halua osaksi työyhteisöä. "Olen reipas, positiivinen sekä oma-aloittenen. Tulen kaikkien kanssa toimeen." Vaikka tätä olenkin vältän sen kirjoittamista työhakemukseen. Mutta jostain syystä huomaan tuon lauseen aina löytyvän hakemuksestani. Se, että sinulla on erittäin paha lukihäiriö ei edesauta työhakemusten kirjoittamista. Se kynnys mikä on lähteä kirjoittamaan, kun tietää että virheitä tekstistä löytyy lukematon määrä. Eihän sellainen teksti saa edes työpaikkaa kiinnostumaan. No tässä on onneksi perhe ja ystävät auttanut ihan hirveästi.
Työhaastattelut on myös yksi helvetti. Jos jostain kumman ihmeen kautta olen päässyt työhaastatteluun niin sekös vasta jännittää. Ennen työhaastettelua istun vessassa tunnista toiseen. Puren kynnet, koska jännittää. Menen työpaikalle positiivisin asentein ja iloisena. Mutta silti paikkaa ei heru minulle, aina on joku parempi, kuin minä joku jolla on enemmän kokemusta kuin minulla. Tämä masentaa. Ei tekisi mieli yrittää enää uudestaan. 

Miten ikinä voin saada työkokemusta, jos kukaan ei minua ota? En mitenkään.. 

Olen ollut vuoden työttömänä ja tällä hetkellä olen työkokeilussa työkkärin kautta. Odotukset olivat kovat, että jos työpaikka sieltä irtoaa niin hypin ja kiljun onnesta. No työpaikkaa sieltä en saanut. Mitä tein väärin? Nyt mietin, että mitäköhän sitä seuraavaksi tekisi. Muutama työhaastettelu on edessä, onneksi. Mutta silti stressaa, koska en halua taas kotiin. Haluan elää normaalia arkea, haluan tehdä töitä. Olen valmis tekemään töitä. 

Olen kateellinen kaikille kenellä on työpaikka, ei nimittäin ole tänä päivänä itsestään selvyys. Tsemppiä kaikille, jotka painivat saman asian kanssa. Kokemuksia voi laittaa kommentti boxiin tulemaan! 

-Tanja 

14 kommenttia:

 1. Hei! Tärkeä aihe, mutta olethan oikoluetuttanut hakemuksesi jollain? Tekstissäsi vilisee sekä kirjoitusvirheitä että rakenteellisia virheitä. Toivotan onnea työnhakuun, kyllä se oikea tärppää vielä! Muista myös avoimet hakemukset ja muista kohdistaa hakemus hakemaasi yritykseen. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä olen luettanut muilla ensin, ainakin suurimman osan. :)

   Kiitos sitä tarvitaan!!

   Poista
 2. Moikka! Oletko harkinnut tekeväsi videohakemusta? Näin lukihäiriö ei tulisi esille ja työnantaja saisi myös irti sun persoonasta enemmän! 😄 Ja erottuu varmasti monen perinteisen paperin joukosta. 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, olen muutaman tehnyt. Nekään ei niin luonnollisia ole, mutta voisin kokeilla tehdä enemmän. Kiitos vinkistä. :)

   Poista
 3. Joo toi on nykymaailman ongelma, että kaikki haluaa sellaisen työntekijän jolla on kokemusta, ja sitten vastavalmistuneet ei saa sitä arvokasta kokemusta. Aivan kuin niillä työssäoppisjaksoilla ei olisi mitään merkitystä :( Kovasti tsemppiä! toivottavasti pian nappaat jonkun unelmaduunit! <3

  VastaaPoista
 4. Nykyään työttömyyspalveluista (ainakin täällä Turussa)saa monenlaista apua juuri oman työhakemuksen tekemiseen ja CV:n laittamiseen. Ottavat kuvia ja auttavat kirjoittamaan hakemuksia eri paikkoihin ja voi harjoitella työhaastettalujuttuja. Tosin itse sitä mieltä ettei sekään auta vaikka kuinka hyvin olisi kirjoitettu hakemus jos ei sitä osaamista/kokemusta/koulutusta ole ja jotenkin pysty erottautumaan muista monista hakijoista.

  Itsekin työttömänä ollut kauan vaikka oli tuore tradenomintutkintokin ja hieman työkokemustakin. Silti ei mihinkään tärpännyt. Siivoushommia sitten tein osa-aikaisesti työttömyyden aikana. Ei se kyllä mieltä ylennä, kun on kouluttautunut ja joutuu tekemään jotain muuta kuin oman alan duunia.

  Tuntuu, että yritykset käyttävät hyödyksi erilaisia harjoittelupestejä yms., jotta saavat ilmaista/halpaa työvoimaa. Sitäkin pitäisi kehittää jotenkin.

  Itse olen tukityöllisettynä tällä hetkellä.

  Tsemppiä työnhakuun ja toivottavasti jokin unelmapaikka avautuu sinulle! :)

  VastaaPoista
 5. Tiedän niin tunteen.. Toki olen osa-aikatyötön minulla on jonkinlaista työtä, mutta se ei vastaa koulutustani. Olen nimittäin valmistunut korkeakoulusta ja haen työn ohessa koulutusta vastaavaa työtä. Miksi olisin opiskellut monta vuotta ja tyytyisin olemaan vaikka vaan kaupan kassa? Toki, ymmärrän et on hieno juttu että minulla on jotain työtä, mutta silti turhauttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon ja tiedän tunteesi. Toivottavasti sinulle joskus aukeaa ammattisia vastaava työpaikka! :)

   Poista
 6. Hakemuksen teko kannattaa harjoitella. Ei kannata kertoa, että "olen oma-aloitteinen ja tulen kaikkien kanssa toimeen" vaan kertoa miten tämä näkyy työssä käytännössä. Oliko harjoittelussa tai jossain muussa työssä tilanne, jonka hoidit.
  Massasta erottuu sillä, että kertoo konkreettisesti mitä just sä tuot just siihen työhön.

  Mutta ärsyttäväähän niiden lähettely silti on ja torjumisia tulee.

  VastaaPoista
 7. Kirjoitat niin huonoa kieltä, etten yhtään ihmettele, jos kutsuja haastatteluihin ei ole tullut.

  VastaaPoista