Yh = Yhteishuoltajuus vai Yksinhuoltaja

keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Mitä yhteishuoltajuus sun mielestä tarkoittaa? -Mun mielestä yhteishuoltajuus tarkoittaa sitä, että molemmat lapsen vanhemmat on yhtälailla mukana lapsen arjessa. Kaikki lasta koskevat asiat hoidetaan yhdessä. MM. Pukeutuminen, opastaminen tähän elämään ja lapsen kanssa oleminen.

Mutta mites sitten, kun joskus ero yllättää lapsen vanhemmat ( jos yllättää ) niin miten tämän "paskan" pitäisi pystyä pitämään yksin kasassa? 

Mielestäni siinä ei ole mitään yhteishuoltajuutta, kun lapsi käy etävanhemmalla esimerkiksi joka toinen viikonloppu. - Mitä yhteishuoltajuutta siinä on? 

Koska automaattisesti lähivanhempi hoitaa lapsen arkiset tarpeet ja kuljettaa lääkääriin ja hoitaa niin sanotusti kaiken yksin. (Ja tämä, jos esimerkiksi etävanhempi asuu eri paikkakunnalla, joten tämän takia ei ole mahdollista osallistua.) 

Mutta tosiaan mikä tässä määritetään yhteishuoltajuudeksi, jos etävanhempi nappaa kirsikat kakun päältä? 

Yhteishuoltajuus EI ole sitä, että lähivanhempi hoitaa 98% arjesta ja etävanhempi 2% arjesta. 

Yksinhuoltaja on taas mielestäni helppo määrittää ilman sen ihmeellisimpiä mietteitä. Yksihuoltaja on yksin lapsen kanssa ja ei ole sitä etävanhempaa lapselle tukena kasvatuksessa. 

Mutta on myös yksinhuoltajia, joilla etävanhempi on kuvioissa, mutta silti hänellä on yksinhuoltajuus? -Miksi? (Tiedän, että tilanteet ja asiat eivät aina ole niin yksinkertaisia, kun voisi kuvitella.) 
Meillä on yhteishuoltajuus lapsesta, joka on mielestäni ihan turhaa. Mutta mitä hyötyisin yksihuoltajuudesta? Saisin "kivan" nimikkeen itselleni? -Senkö että voisin kutsua itseäni yksinhuoltajaksi? 

Oli se sitten yhteishuoltajuus, ykshuoltajuus tai joku muu niin mitä väliä sillä loppupeleissä on? 

Yksinhuoltajat vain epätoivoisempia? (Näin olen lukenut monesta ryhmästä.) Ja aikoinaan sain säälittelyä ja haukkuja siitä, että olen lapseni kanssa yksin, vaikka minulla on lapseeni yhteishuoltajuus lapsen isän kanssa. 

Ja mietin, että mikä mä olen? En mielestäni ole yksinhuoltaja enkä myöskään omaksu itselleni tätä yhteishuoltajuutta. -Mutta, jos jotain tiedän olevani niin olen onnellinen äiti! 

Joten miksi tituleeraamme vanhemman tiettyyn "kategoriaan" eikö molemmilla ole sama tavoite? - Onnellinen lapsi, joka tulee pärjäämään tässä yhteiskunnassa? 

Olisi kiva saada pohdintaa tälle asialle! Ihanaa aurinkoista päivää kaikille! 

-Tanja


6 kommenttia:

 1. Tosi hyvin kirjoitettu 👌 loppupeleissä sillä ei ole väliä mitä on koska lapsen etua siinä ajetaan. Onkohan ennen vanhaan kategorioitu ihmiset 🤔

  VastaaPoista
 2. Meillä yhteishuoltajuus papereissa, mutta hoidan lapset yksin. Lapset ovat isällään ehkä 1kerran puolessa vuodessa yötä. Silti on saanu haukut etten voi kutsua itseäni yksinhuoltajaksi koska papereissa lukee yhteishuoltajuus. Joskus olisi kiva tietää millä nimellä itseäni voin kutsua?
  T. yksin yhteishuoltajuudessa.

  VastaaPoista
 3. Minulla on lapseni yksinhuoltajuus, vaikka etävanhempi on näennäisesti mukana lapsen elämässä. Etävanhempi tapaa lasta säännöllisesti yhteisesti sovitulla aikataululla, sen sijaan etävanhempi halusi eron tullessa ja toiselle paikkakunnalle muuttaessa antaa minulle täyden oikeuden päättää lapsen kasvua ja kehitystä koskevat asiat itsekseni. Etä tapaa lasta ja maksaa kohtuullisen elatusmaksun, muttei halua tehdä mitään suuria päätöksiä tai olla arjessa vastuussa lapsesta. Tästä päästään siihen, ettei hän esimerkiksi minun kuollessa tai pahoin vammautuessa voisi olla lapsen automaattinen huoltaja mikäli hänellä ei ole halua ja valmiuksia siihen. Toisissa tilanteissa se perheen sisäisistä asioista johtuen on nimenomaan lapsen etu vaikka etävanhempi haluaa nähdä lapsen kasvavan. Yhteishuoltajuus kaiketi olisi sitä, että nimenomaan myös vastuu lapsen hyvinvoinnista jaetaan? :)

  VastaaPoista