Oletko kiusannut lastasi huomaamattomasti? -Minä olen

tiistai 17. huhtikuuta 2018

Kuva Pixabay
Vanhimmat seuraajani varmasti muistavat postaukseni, jossa tiukasti kielsin että meille ei tule ikinä mitään Frozen vaatteita/leluja tai mitään muutakaan printti tavaraa. Koska itse vihaan niitä yli kaiken. 

Olivia rakastaa Frozenia sekä eläimiä. Kielsin ensimmäiset kolme vuotta kaikki printit vaatteissa. Pikkuhiljaa aloin heltymään, että jos nyt lelut ei ole niin ehdoton ei, olkoon ne Frozenia, koska lapsi rakastaa niitä. Eihän kukaan kiellä minunkaan harrastusta, bloggausta. Joten mikä oikeus minulla olisi kieltää lapseltani asioita joista hän pitää? -Ei mikään! 

Kun Frozen lelut oli tullut kuvioihin niin aloin heltymään pikkuhiljaa, että meille voi tulla sukkia, pikkareita ja yöpukuja jotka sisältävät tämän jääprinsessan kuvia. Mikä oikeus vanhemmilla olisi päättää vaatteet oman mielen mukaan? -Ei mielestäni mikään, aikuistekin pukevat tasan sitä missä tuntee olonsa hyväksi. (Toki aikuinen päättää siinä määrissä, että ne ovat ehjät ja sään mukaiset.) 

Kuva Pixabay
Olen itse äitinä syyllistynyt todella pahaan ja vakavaan tapaan. Olen haukkunut tyttäreni vaatteita ja vielä kovaan ääneen. Mutta olen tehnyt sen tahattomasti, enkä ole tarkoittanut mitään pahaa. Jälkeinpäin mietittynä olen ollut kiusaaja. 

En usko, että kukaan nauttii, jos sun mielestä ihania vaatteita haukuttaisiin kovaan ääneen. Miltä se susta tuntuisi? -Itse en siitä pitäisi, enkä todellakaan tiedä miten olen ollut näin ajattelematon tapaus, että olen esimerkiksi juuri puhelimessa puhunut, kuinka rumia Frozen vaatteet on ja Olivia on ollut vieressä. 

Kiusaaminen on tänä päivänä harmillisen yleistä. Osa ilmeisesti oppii sen jo pienestä pitäen kotoaan. Joka on todella väärin. Onneksi itse heräsin tähän tyhmyyteen ja pidän suuta soupemmalla jatkossa, enkä tule haukkumaan tyttäreni vaatteita mistä hän pitää. Neljä vuotias on jo kummiskin sen verran iso, että alkaa ymmärtämään asioita. Enkä todellakaan halua tuoda hänelle pahaa mieltä omalla tyhmyydellä, että en osaa pitää sammakoita suussani. En itsekkään nauttisi siitä, jos joku haukkuisi minun vaatteitani rumiksi, miksi lapsen pitäisi kuunnella tälläistä? 

Tyttäreni saa jatkossa pukeutua juuri niihin vaatteisiin mihin itse haluaa ja saa täyden tuen kotoaan siihen, että on sellainen kuin haluaa olla. 

Äitiys opettaa paljon ja tämä on yksi asia minkä olen oppinut äitiyden kautta. Lapsi on hetken pieni, eikä tämä Frozen fanitus kestä koko elämää ja vaikka kestäisi mitä sitten? 

Oletko sinä syyllistynyt tälläiseen nyt, kun alat miettimään tarkemmin? Oletko puhunut lapsen kuullen hänen vaatteistaan, kuinka ne eivät miellytä omaa silmääsi? 

-Tanja

5 kommenttia:

 1. En ainakaan muista syyllistyneeni. Mutta osaan kuvitella, että vahingossa tollasia sammakoita vois iteltäkin tulla. 😬

  VastaaPoista
 2. Isoäitinä olen huomannut, miten vanhemmat painiskelevat tämän ongelman kanssa. Frozen on kaupallistettu niin peri kotaisin. Kuitenkin lapselle on todella tärkeää, niin kuin kirjoitat, tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on. Jos lapsi aidosti pitää jostakin, niin vanhempi tekee ison karhunpalveluksen viestiessään, että siinä on jotakin väärää.

  VastaaPoista
 3. "Kielsin ensimmäiset kolme vuotta kaikki printit vaatteissa" , pidätkö tälläistä ihan normaalina ? Mielestäni tärkeintä jatkon kannalta olisi käydä läpi jonkun ammattilaiset kanssa mistä tälläinen linjaus kumpusi. (kontrollitarvetta, pätemistä, erottautumisen tarvetta tavaksista.. ??)

  VastaaPoista
 4. En itsekään tykkää ko. vaatteista, mutta olen kyllä onnistunut pitämään suuni kiinni ja jopa ihailemaan niitä tytön kanssa. Mulle on ollut yllätys, miten paljon tyttö rakastaa kaikkea kaunista ja tyttömäistä, ja olen parhaani mukaan yrittänyt mennän siihen mukaan :)

  VastaaPoista
 5. Toivottavasti et löydä vertaistukea tässä asiassa kovin paljoa. Ei ole terveen ihmisen merkki pukea lastaan vain oman mielensä mukaan ja vielä haukkua lapsen omia mieltymyksiä. Vaatteiden haukkuminen tuntuu haukutusta helposti oman ulkonäön haukkumiselta, joka on aika kauhea juttu.

  VastaaPoista