Sisäleikkipaikkojen väärinkäyttäjät

sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Kuva Pixabay
Ilmaiset sisäleikkipaikat on kiva juttu eikö? -Mun mielestä ainakin on. Ne ovat suht pieniä ja silti niistä löytyy sadepäiville kaikki tarvittava. Ei aina ole varaa lähetä Hoploppiin tai Leos leikkimaahan ja maksaa 16e per lapsi. Joten silloin nämä ilmaiset pienet leikkipaikat ovat todella hyvä juttu. Tuntuu myös, että isommissa leikkipaikoissa pienemmät lapset jäävät jalkoihin. Vaikka paikat on ns kaiken ikäisille, mutta eihän siellä lapset välttämättä osaa katsoa ja mennä vauhdin hurmoksessa niin, että mitään ei sattuisi. 

No jos mentäisiin asiaan tämän pienen alku pohjustuksen jälkeen. Siihen miksi lähdin tälläistä postausta kirjoittamaan. 

Olemme pari kertaa käyneet Lahden Karisman uudessa ilmaisessa sisäleikkipaikassa nimeltä Papu parkki. Joka kerta, kun mä sinne menen hämmästelen todella paljon mitä ihmisillä liikkuu pääässä. Ei niinkään niillä lapsilla vaan aikuisilla. 

Lapsia ei voi aina syyttää, koska itsekkin olen äiti lapselle joka innostuu tälläisistä asioista nollasta sataan, kun pääsee esimerkiksi kyseiseen Papu parkkiin. Innostus on niin suuri, että välillä unohtuu miten siellä käyttäydytään. Mutta minä olen äiti, joka muistuttaa miten siellä tulee käyttäytyä. 
Kuva Pixabay
Eilen huomasin taas kuinka siellä ei ole aikuisia tarpeeksi kertomassa lapsilleen miten siellä tulee käyttäytyä. 

Lapsi määrä ei millään tavalla suhteutunut aikuisiin. Missä kaikkien lasten vanhemmat olivat? Kenties shoppailemassa? Haluan muistuttaa vanhempia, jotka jättää ne lapset sinne vahtimatta. että ihan nettisivuilla lukee näin: " Leikkipaikassa perheen pikkuväki puuhastelee omien vanhempien tai muun tutun aikuisen valvonnassa. "  -Joten tämä ei tarkoita sitä, että voit jättää lapsesi sinne muiden valvottavaksi. 

Tiedän, että joku ajattelee " eihän minun lapseni tai kyllä minun lapseni osaa käyttäytyä." Kyllä varmasti osaa käyttäytyä, mutta jos ja kun sattuu vahinko, vaikka toisen lapsen toimesta tai ihan vain lapsi kaatuu itse ja lyö päänsä. Miten sinä, joka jätät lapsesi sinne oletat, että me muut tiedämme kuka lapsesi on? Tiedämme soittaa apua, mutta mistä me muut vanhemmat lähdemme sinua etsimään omat lapset kainalossa, että saisimme sinulle ilmoitettua, että sinun lapsesi on lähtenyt juuri ambulanssilla sairaalaan. 

Haluan teille kertoa eilisestä sen verran, että kaksi vuotias kummityttöni jäi eilen "isojen" poikien alle vaahtomuovimereen, koska hän ei päässyt heti pois liukumäen alta ja hänen päälleen laskettiin. Ja siitä lähdettiin kiipeämään liukumäkeän pitkin ylös. - Näin myös oman lapseni kiipeävän mäkeä ylös, vaikka olin kieltänyt. Hän vain huusi " niin muutkin menee. " Menin liukumäen luo ja sanoin, että "joka ikinen lapsi joka vielä kävelee tätä mäkeä ylös tai laskee vielä jonkun päälle niin lähtee mun kanssa jäähylle istumaan tuonne sivumpaan. " Lapset olivat kuuliaisi ja tottelivat. Ei tässä, asia hoidettu, mutta missä näiden lasten vanhemmat olivat? 
Kuva Pixabay
Toinen, joka mua henkilökohtaisesti alkoi eilen hermostuttamaan ja totesin myös tästä asiasta ääneen kyseiselle henkilölle. Papu parkkiin tullessa lukee, että sisäleikkipaikan tiloissa ei syödä eikä juoda. No mitä mä näen? - Äiti juoksee taaperonsa perässä sose purkki kädessä ja lusikka täynnä sosetta. Niinkuin MITÄ? Sanoin äidille, että täällä ei saa syödä ja ihan henkilökohtaisesti en halua, että mulla tai mun lapsen sukissa on sosetta, joten voitko poistua portin toiselle puolelle syöttämään lastasi. Mikä yhtälö, että lapsi saa syödä ja juosta samalla. Ei yhtään vaarallista.. 

Lapset söivät jäätelöä ja kehotin heitäkin poistumaan, syömään sitä jäätelöä portin toiselle puolelle. Sain isot mulkoilut ja jotain papatusta. Totesin vain, että seuraavaksi soitan vartiat, jos he eivät lähde syömään jäätelöitä sinne missä niitä kuuluu syödä. Taisin saada käsimerkkeja osakseni tästä, kun kävin asiasta sanomassa. 

Tätä menoa meillä ei ole enää yhtäkään ilmaista leikkipaikkaa sisätiloissa, kun siellä ei osata käyttäytyä. Ei niitä sääntöjä huvinvuoksi sinne ole tehty. Ne samat säännöt koskevat kaikkia, jotta kaikilla lapsilla olisi mukava leikkiä siellä. 

Aikuiset ovat niin välinpitämättömiä, että nämä välinpitämättömät aikuiset vievät meiltä muilta nämä hauskat asiat. Miksi kaupunki/kauppakeskus/kuka tahansa rakentaisi tälläisiä ilmaisia sisäleikkipaikkoja enään, kun kaikki rikotaan ja sääntöjä vähätellään. 

On todella hieno juttu, että Lahteen on tullut näitä ilmaisia sisäleikkipaikkoja useampi ja ihan henkilökohtaisesti me halutaan mun lapsen kanssa nauttia näistä jatkossakin! 

Olen puhunut, mitä mieltä sinä olet tälläisestä? 

-Tanja

4 kommenttia:

 1. Aivan samaa mieltä . Vanhempien pitäisi seurata lapsiaan ja omasta kokemuksesta mll kahvilan vapaaehtoisena oon huomannu että vanhempia harvoin kiinnostaa säännöt. Joo lasten ehdoilla kielletään. Säännöt on sitä varten että niitä noudatetaan 😀 ja ois niin mahtavaa että näit ilmaisia paikkoja olisi vielä pitkään ja enemmän!

  VastaaPoista
 2. Samoja asioita pohdiskelin tänään itsekkin taaperon kanssa Papu parkissa käydessä. Etenkin tuo liukumäki käyttäytyminen risoi, ja taas vanhempia paikalla ehkä 5 kpl lapsia yli 20?

  VastaaPoista
 3. Niin samaa mieltä. Eilisen puistoreissun jälkeen muistin miksi välttelen ns. ruuhka aikoja. Sain siellä taas toimia puistopoliisina kun muitten mukulat ja jopa teinit kiipeilivät aivan muualla kuin kiipeilytelineessä ja kielenkäyttökin kyseenalaista. Ei siinä, hienoa jos puisto vetää myös teinejä pois pahanteosta mutta voisivat huomioida pienemmät puistoilijat ja käyttäytyä esimerkillisesti.

  VastaaPoista
 4. Nää ihmiset jotk puuttuu muiden lasten tekemisiin on niin helkkarin raivostuttavia. Keskittykää vain ja ainoastaan omiin lapsiinne ja jättäkää muut rauhaan. Kiitos!

  VastaaPoista